Vijf tips om een verstoorde relatie te voorkomen

2017-01-17 by  Rianne Hillenaar

verstoorde

In elke (werk)relatie zijn er twee partijen. In elke verstoorde relatie ook. Onder het motto ‘wat je geeft krijg je terug’ is het zinvol te kijken wat jij kan doen om een verstoorde relatie te voorkomen. Ik geef je 5 tips.

1. Spreek in wensen

‘Jij bent ook altijd te laat’ roept onmiddellijk een verdedigende reactie op. Een tegenverwijt of een uitleg waarom het echt niet aan jou lag. Hierdoor heeft degene die zat te wachten niet echt het gevoel dat de boodschap is aangekomen. Effectiever is het om je frustratie dat de ander weer te laat is te uiten door een wens te formuleren ‘ik zou het heel fijn vinden als je voortaan op tijd bent, want anders hebben we daarna zo weinig tijd’. Een opmerking die op veel meer begrip zal stuiten en dus effectiever is.

2. Vraag door

Als een ander iets zegt, plaatsen we dat in een bepaalde context en trekken we onze conclusie. De context (je eigen gedachten) bepaalt vaak welke betekenis je aan de opmerking van een ander toekent. En die betekenis is vaak niet de juiste. Probeer het eens uit. Al denk je dat je meteen weet wat de ander bedoelt. Vraag een 2 of 3 keer door zonder je eigen conclusie te trekken. Je zult zien dat de uitkomst een andere is dan hetgeen je in eerste instantie dacht. Zo voorkom je communicatiestoornissen.

3. Verplaats je in de ander

Van nature is de mens gericht het voorkomen van eigen pijn en nadeel. We denken dus primair in eigen belang. Dat maakt dat het belang van de ander nog wel eens onderbelicht blijft. Verdiep je dus ook in de belangen van de ander. Ga eens (liefst letterlijk) op de stoel van de ander zitten en bedenk wat je dan zou zeggen.

4. Neem bedenktijd

Haastige spoed is zelden goed. Primaire reacties helpen meestal niet. Neem de tijd om over dingen na te denken en bovenstaande tips in de praktijk te brengen. Je reactie zal dan evenwichtiger en dus effectiever zijn.

5. Roep tijdig hulp in

Bij al deze tips zul je gedacht hebben ‘ja, dat weet ik al’. Waarom gaat het dan toch zo vaak mis? 95 % van de conflicten wordt veroorzaakt door communicatiestoornissen. Dat komt omdat we mensen zijn en emoties hebben. Bij conflicten hoort boosheid en verdriet. En daar gaan we niet beter van nadenken. Soms is het gewoon te moeilijk om er zelf uit te komen. Roep dan hulp in van een deskundige die jullie helpt om de boel niet te laten ontsporen. Mediation kan daar een goede rol in vervullen.