Mediation bij een arbeidsconflict
Zo snel mogelijk een weg vinden om verder te gaan
Waarom mediation bij een arbeidsconflict?
Arbeidsmediation kan worden ingezet voor alle conflicten op het werk. U kunt denken aan een geschil tussen werknemer en leidinggevende, twee collega’s die moeten samenwerken, onrust op een afdeling, maar ook aan twee directeuren die niet meer goed door een deur kunnen.
Bij (sluimerende) conflicten op de werkvloer zijn vaak meerdere mensen betrokken. Het raakt niet alleen de twee die ogenschijnlijk mot hebben met elkaar. Ook de rest van de afdeling wordt erdoor beïnvloed. De productiviteit neemt af. Het kan leiden tot ziekte. Daarom is er aandacht voor de patronen die zijn ontstaan en ieders aandeel daarin. Wat kan gedaan worden om deze patronen te doorbreken?
Arbeidsmediation traject
In verband met het coronavirus vinden gesprekken altijd plaats met inachtneming van 1,5 meter afstand tot elkaar. Ook kunnen gesprekken plaatsvinden via een online-beeldverbinding.
Na een intake gesprek met beide partijen start de arbeidsmediation. Een arbeidsmediation kent drie fasen. Doorgaans zijn 2 tot 5 gezamenlijke gesprekken nodig voor het gehele traject.
Veelgestelde vragen
Is arbeidsmediation verplicht of vrijwillig?
Mediation is formeel vrijwillig maar voelt vaak niet zo. Arbeidsrechtelijk bekeken moeten partijen vaak wel meewerken om te voorkomen dat een weigering tegen hen gebruik wordt. Toch is vrijwilligheid een kernwaarde van mediation. Bij Eerstmediation.nl wordt de vrijwilligheid teruggebracht: als u bij de mediator aangeeft dat u er geen heil in ziet dan zal de mediator de mediation op een neutrale manier beëindigen zonder aan te geven wie het initiatief daarvoor genomen heeft. Zodat het beëindigen van de mediation nooit tegen u gebruikt kan worden.
Waarom is mediation vertrouwelijk?
Als er spanningen ontstaan in de arbeidsverhouding dan gaan mensen nadenken voordat ze iets zeggen. Ze zijn bang iets te zeggen dat later tegen hen gebruikt wordt. Dat is begrijpelijk. Het maakt echter ook dat er al snel geen open gesprek meer mogelijk is. En dan is het moeilijk om er nog samen uit te komen. Door de vertrouwelijkheid van de mediation mag niets van wat u zegt later tegen u gebruikt worden. Dat maakt dat u echt kunt zeggen wat u wilt en welke oplossing u wenst.
Waar moet ik op letten bij het zoeken van een arbeidsmediator?
- Is de mediator opgenomen in het MfN Register? Dat register waarborgt de kwaliteit en ervaring van mediators. Zowel de rechtbank als de Raad voor Rechtsbijstand werken alleen met MfN Registermediators.
- Is de mediator gespecialiseerd in arbeidsconflicten? Kijk hiervoor op de website van de mediator.
- Wat is de achtergrond van de mediator? Mediators hebben in het verleden allemaal iets anders gedaan. Zoek een mediator die past bij uw wensen. Achterhaal de achtergrond van de mediator via zijn website of linkedinpagina. Als u geen informatie kunt vinden is dit geen goed teken.
Is de mediator wel neutraal als de werkgever hem betaalt?
Voor een mediator is neutraliteit het hoogste goed. Als beide partijen een mediator niet als onpartijdig ervaren is de mediator uitgedaan. Bij een professionele mediator maakt het niet uit wie hem uitzoekt of wie hem betaalt. In het intakegesprek kunt u bekijken of u vertrouwen heeft in de mediator. Als dat niet het geval is, dan hoeft u niet met deze mediator in zee te gaan.
Andere vraag? Neem gerust contact op.
Intakegesprek aanvragen
Vul het formulier in, dan neemt de mediator contact op om een afspraak te maken. Het is ook mogelijk om zelf direct contact op te nemen.