Mediation bij echtscheiding
Voor een oplossing waar beiden mee verder kunnen
Waarom mediation bij een echtscheiding?
Ruzie met je partner heeft veel impact. Op iedereen. Je kunt er niet aan ontsnappen. Je wilt dat anderen zo min mogelijk last hebben van de situatie. Zeker als er kinderen zijn. Dat kan alleen als je blijft praten. Mediation is geen relatietherapie. Bij scheiding is mediation er op gericht om zo goed mogelijk uit elkaar te gaan. Mediation is er voor mensen die getrouwd zijn en voor samenwoners.
De scheidingsprocedure
In verband met het coronavirus vinden gesprekken altijd plaats met inachtneming van 1,5 meter afstand tot elkaar. Ook kunnen gesprekken plaatsvinden via een online-beeldverbinding.
Na een gezamelijk gratis kennismakingsgesprek start de mediation. De mediation bestaat uit drie delen. Er zijn doorgaans 2 tot 5 gesprekken nodig om de hele mediation af te ronden.
Veelgestelde vragen
Samen naar de mediator of ieder een eigen advocaat?
Samen naar de mediator heeft de voorkeur. Je wilt er samen uit komen en de onderlinge relatie zo min mogelijk beschadigen. Zeker als er kinderen zijn is dit erg belangrijk. Je kiest voor een eigen advocaat als:
- het echtscheidingsverzoek al is ingediend
- er geen wil is om er samen uit te komen
- er geen onderhandelingsruimte is
- het te ver geëscaleerd is
- er sprake is van een psychische stoornis bij één van beiden
- er sprake is van herhaaldelijk huiselijk geweld
Wat is het verschil tussen een scheiding bij de mediator of met een eigen advocaat?
- bij de mediator is meer ruimte voor emotie
- de mediator is er voor u beiden, een eigen advocaat is er voor u alleen
- bij mediation is de procedure vooraf duidelijk
- bij een eigen advocaat hangt het verloop mede af van de andere partij
- bij mediation heb je meer invloed op het resultaat omdat je kunt onderhandelen
- mediation gaat sneller
- mediation is goedkoper
Waar moet ik op letten bij het kiezen van een scheidingsmediator?
- Kies een MfN registermediator die ook op toevoegingsbasis werkt. Deze mediators staan vermeld in het register van de Raad voor Rechtsbijstand. Heel veel mensen komen in aanmerking voor een toevoeging (gefinancierde rechtshulp) zonder dat ze dat weten. Dat scheelt veel geld. Er zijn mogelijkheden voor een toevoeging tot een inkomen van € 38.000 bruto per jaar per persoon. Het MfN register waarborgt de kwaliteit. Zowel de rechtbank als de Raad voor Rechtsbijstand werken alleen met MfN Registermediators.
- Kies een familiemediator met een juridische achtergrond. Het echtscheidingsconvenant is een juridisch stuk waar u ook echt aan vast zit. Het is belangrijk dat dit door een jurist is opgesteld. Kijk op de website of linkedinpagina naar de achtergrond van mediator. Als u geen informatie kunt vinden is dit geen goed teken. Alleen wanneer de mediator ook advocaat is kan deze het hele traject voor u afhandelen.
Praat de mediator ook met de kinderen?
De mediator praat, als ouders en kinderen dat willen, met de kinderen alleen. De volgende onderwerpen worden bijvoorbeeld besproken:
- Hoe gaat het met je?
- Waar heb je last van?
- Hoe zie je de toekomst?
- Wat zijn je wensen?
- Met wie praat je over de scheiding?
- Welk advies wil je je ouders meegeven?
De mediator maakt een verslagje van dit gesprek en legt dit eerst aan de kinderen voor. De kinderen bepalen wat er wel en niet in komt te staan. Na goedkeuring van de kinderen gaat het verslagje naar de ouders. De ouders kunnen hiermee rekening houden bij het maken van de afspraken.
Andere vraag? Neem gerust contact op.
Gratis kennismaking aanvragen
Vul het formulier in, dan neemt de mediator contact op om een afspraak te maken. Het is ook mogelijk om zelf direct contact op te nemen. De kennismaking is gratis en vrijblijvend.